Supportersanger

Få grupper har tatt til seg bruk av musikk i en større grad enn det fotballsupportere har gjort. Noen klubber har sine faste sanger som alle supportere får en liten tåre i øyekroken hver gang de hører. Musikken til deres fotballklubb har ofte blitt en veldig vesentlig del av identiteten til klubben og deres supportere.

Det mest kjente eksemplet på en supportersang som har blitt en stor del av supporternes klubbtilhørighet er Liverpools You’ll Never Walk Alone. Alle Liverpool sine supportere kjenner denne godt, og en ekte supporter skal kjenne denne. Opprinnelig stammer sangen fra en musikal, og supporterne til den skotske klubben Celtic mener at de begynte å bruke denne sangen flere år før Liverpool gjorde det.

Og Celtic er også den klubben som kanskje har den rikeste sangtradisjonen i verden. Klubben ligger i Skottland, men har en stor tilknytning til Irland, så det er gjerne irske toner man hører supporterne synge. I tillegg til You’ll Never Walk alone er sangen Celtic Symphony svært kjent.

Også i Norge har vi noen svært kjente supportersanger. Vålerenga er kanskje den klubben som er mest kjent for sine mange supportersanger. Men den mest karakteristiske og identitetsbyggende supportersangen finner vi kanskje i Drammen. Sangen Gamle Gress er den sangen aller flest supportere av Strømsgodset kjenner til.