Store norske musikkfestivaler

Det finnes flere store musikkfestivaler i Norge. Foruten de kanskje mest kjente, som Øya og Slottsfjell, har man mange arrangement av betydelig størrelse. Flere av disse har også spesialisert seg innen bestemte musikksjangrer, eller holder på et særegent konsept. Fellesnevneren er stor popularitet og høye besøkstall.

by:Larm er en kombinasjon av musikkonferanse og festival. Begivenhetene foregår på forskjellige scener i Oslo, som regel litt utpå nyåret. Målet til festivalen er å presentere og fremme relativt ukjente artister og band. Med et spesielt fokus på nordisk musikk, har by:Larm utmerket seg som en av de viktigste arenaene i skandinavisk musikkindustri. Hvert år deltar både den nasjonale og internasjonale musikkbransjen, og flere artister har fått sitt gjennombrudd etter å ha spilt under festivalen.

Oslo World Music Festival blir arrangert hver høst. Spredt over ulike scener i Oslo blir det her fremført musikk fra alle verdenshjørner – med særlig vekt på musikk fra Afrika, Asia og Sør-Amerika. Festivalen presenterer et bredt spekter av musikalske sjangrer og varierte kulturuttrykk. Oslo World Music Festival blir ansett som en av de største festivalene av sitt slag, ikke bare i Norge, men også i Europa.

Moldejazz er den største jazzfestivalen i Norge, og den nest eldste i Europa. Den finner sted hvert år i juli, i uke 29. Festivalen er forankret i jazzsjangeren, og har som formål å øke kunnskapen og interessen for jazz. Her kan man få høre kjente aktører innen sjangeren fra både inn- og utland, og fortid og samtid. De seneste årene har festivalen utvidet programmet til å også inkludere blues, rock og pop.