Musikk og spill hånd i hånd

Kan man tenke deg en skrekkfilm uten musikken? Eller et suspensespill hvor man ikke akkompagneres av illevarslende toner? Det er det nok få som kan, og det er ikke uten grunn at man knapt finner spill uten musikk nå i dag.

Hvis vi tenker litt tilbake i tid, så er det nok spillefilmer som har skylden, eller æren, for at musikk er blitt så viktig også for visuelle opplevelser. Allerede før det ble lagt til lyd i filmene fant man gjerne en musiker ved et piano, slik at publikum kunne få den rette stemningen selv om filmen i seg selv ikke hadde lydspor. Senere har dette blitt overført til både TV-serier og spill, og nå er det slik at vi forventer musikk og lydeffekter uansett hva slags type underholdning det er snakk om.

Selv om musikk er blitt viktig for spill, så er det også slik at spill i større og større grad påvirkes av musikk. Kunnskapsspill om musikk er blitt populære, det finnes egne spilleautomater bygget på band og musikere, og hvem kan vel glemme farsottene Guitar Hero og Singstar? Det er selvsagt ikke all spillmusikk som holder like høy kvalitet, men det er allikevel noe med kombinasjonen av utfordringer i spillet og den gjentagende musikken som gjør at den blir sittende bom fast i hjernen. De aller fleste som vokste opp på 90-tallet kan nok fortsatt synge hele musikken til Super Mario, og det helt uten å måtte lete opp en eneste YouTube-video som referanse.

Med stadig flere spill i filmversjon har vi også kunnet se at mye av spillmusikken finner sin vei til kinosalene. Ofte velger filmskaperne å bygge videre på eksisterende lydspor, gjerne ved å gjøre dem mer komplekse og å introdusere flere instrumenter. Det er dog sjelden vanskelig å kjenne igjen hvor notene kommer fra.