Folkemusikk

Folkemusikk er en viktig del av den norske kulturarven. De lange tradisjonene har blitt godt ivaretatt, og fortsetter å spille en stor rolle i norsk kulturliv. I dag finnes det opptil flere festivaler og arrangementer tilknyttet folkemusikk og folkedans. Noen av disse holder seg tro til gamle vaner, mens andre er mer åpne for nye impulser.

En av de mest kjente arrangementene er kanskje Landskappleiken. Landskappleiken er både et stevne og en konkurranse for aktører innen norsk folkemusikk og -dans. Det blir som regel avholdt i slutten av juni, hvert år på et nytt sted i landet. Under Landskappleiken kan man blant annet få med seg konkurranser innen hardingfele og kveding, samt pardans, lagdans og lausdans.

Telemarkfestivalen er en internasjonal folkemusikkfestival. Det vil si at festivalen har hovedfokus på norsk folkemusikk, men også inkluderer utenlandske artister. Dette er også en av de festivalene som ønsker å kombinere den tradisjonsrike folkemusikken med nyere uttrykk. Telemarkfestivalen holder til i Bø i Telemark, og avholdes i juli måned.

I løpet av første halvdel av juli, går også Førdefestivalen av stabelen. Dette er det største flerkulturelle arrangementet i Norge av sitt slag. Her blir det presentert både norske folkemusikktradisjoner, så vel som musikk fra hele verden. Hvert år blir det valgt et festivaltema med utgangspunkt i etnisk musikk, kultur og tradisjoner.